Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sie 2004 Posty: 39 Skąd: Warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
0%
MP: 38/38
100%
EXP: 1/13
7%
Wysłany: Pią 28 Wrz, 2007
Witam
Przepraszam, że zaraz nie odpowiedziałem ale byłem bardzo zajęty. Spróbuję odpowiedzieć w miarę krótko. Otóż celem każdej terapii jest doprowadzenie człowieka do stanu zdrowia. Podobny jest cel terapii reinkarnacyjnej. W terapii w tym także reinkarnacyjnej nie zajmuję się dociekaniem ani dowodzeniem tego czy treści nieświadome pacjenta przedstawiają jakąś rzeczywistość obiektywną lub mają związek ze wschodnimi filozofiami itp. Celem terapii reinkarnacyjnej nie jest także odnoszenie się do podświadomych popędów tak jak u Freuda. Postawił Pan dwa założenia a żadne z nich nie przystaje do terapii reinkarnacyjnej. Panu raczej chodzi o regresję reinkarnacyjną i o jej wartość poznawczą. A to już nie jest takie proste bo mamy do czynienie z wewnętrznym doświadczeniem, które nie da się ani "zważyć ani zmierzyć" ale można go opisać i porównać. Są ludzie, którzy zajmują się badaniem tego zjawiska. Ja też mógłbym trochę powiedzieć na ten temat ale to nie jest miejsce na rozwijanie tego zagadnienia. Chcę jeszcze na zakończenie dodać, że to co powtarza Pan za niektórymi tzw. "znawcami" tego problemu, że ludzie opowiadają podczas regresji, że są znanymi postaciami historycznymi jest nieprawdziwe. Na ogół są to historie prostych ludzi czasami zwykłe a czasami tragiczne. Pozdrawiam. Sławomir Gutkowski
Przepraszam, że zaraz nie odpowiedziałem ale byłem bardzo zajęty.
Nic nie szkodzi, wiadomo każdy ma swoje obowiązki.
Ja też mógłbym trochę powiedzieć na ten temat ale to nie jest miejsce na rozwijanie tego zagadnienia.
Szkoda, no ale nie będę dłużej nalegał w takim razie pozostają mi nadal domysły. Może prowadzi Pan gdzieś jakieś otwarte wykłady co jakiś czas?
Są ludzie, którzy zajmują się badaniem tego zjawiska.
Jeśli dobrze pamiętam na starej stronie hipnoza.pl były jakieś książki wypisane ale na obecnej wersji strony ich nie widzę. Jeśli mogłby Pan to zrobić to proszę o podanie autorów dobrych książek odnośnie tej tematyki.
[ Dodano: Pon 28 Sty, 2008 ]
Witam,
Ciekawe czy doczekam się kiedyś tych rekomendowanych przez Pana książek ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum