Witam.
Mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić.
Cierpię od dziecka na dentofobię. Teraz mam 30 lat. Moje ciało na fotelu dentystycznym zachowuje się tak, że nie potrafię nad nim zapanować. Przed wizytą cierpię na bezsenność, bóle brzucha, dostaję gorączki, wymiotuję. Na fotelu serce wali mi jak oszalałe, trzęsę się cała, mdleję. Widok denysty ubranego w biały kitel oraz sam zapach gabinetu wywołuje panikę. Mój strach jest przeogromny. Nie potrafię nad nim zapanować.
Ostatnio miałam leczone zęby w narkozie ogólnej. Ale przecież nie mogę być usypiana do każdego leczenia małego ubytku.
Czy ktoś potrafi mi pomóc?
pozdrawiam
Anna
Poziom: 18 HP
1%
7/711
MP
100%
339/339
EXP
53%
24/45
Autor
Wiadomość
~nikt Gość
Poziom: 18
HP: 7/711
1%
MP: 339/339
100%
EXP: 24/45
53%
Wysłany: Pią 22 Lip, 2005 dentofobia
Mam ten sam problem... Tylko że ja mam lat 13.
U mni
Przed każdą wizytą staję przed lustrem i mówię : nie boję się, przecież to nic grożnego, itd.
Poziom: 18 HP
1%
7/711
MP
100%
339/339
EXP
53%
24/45
Autor
Wiadomość
kamila Gość
Poziom: 18
HP: 7/711
1%
MP: 339/339
100%
EXP: 24/45
53%
Wysłany: Pon 08 Sie, 2005 przelam slabosc!
wiem co czujesz tak samo jak ty bojisz sie dentysty ja boje sie psychicznych ludzi.wyluzuj sie ,wybierz dentyste lub dentystke jak wolisz ktory zrozumie to co czujesz .ja osobiscie bardzo lubie dentyste oststnio powiedzial mi ze mam ladne zeby moze powinnas skonsultowac sie z psychologiem.nie buj sie tego jestes jeszcze mloda kobieta jak bys milaa lat 50 to inaczej moze z toba bym rozmawiala.ale napewno jeszcze nie raz bedziesz musiala skorzystac z wizyty u stomatologa i znowu odlenia wielki strach.moze hipnoza by ci pomogla,SPRUBUJ RELAKSOWAC SIE NIE WYOLBRZYMJAJ SYTULACJI!!zrob lekowi na przekor poznaj witalnosc swojego ducha zobacz jak psychika czlowieka moze byc silna!!nie poddawaj sie.moze jako mala dziewczynka milas nieprzyjemnosci zly stomatolog ,teraz leczy sie bez bolesnie jest nawet szwedzkie borowanie zelem bez bolu.udaj sie do sympatycznego i milego dentysty przelam swa slabasc !pozdrawiam
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sie 2004 Posty: 39 Skąd: Warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
0%
MP: 38/38
100%
EXP: 1/13
7%
Wysłany: Pią 01 Gru, 2006
W naszym Ośrodku zajmujemy się sytuacjami lękowymi dla danych osób. Stosujemy hipnozę, która polega na skontaktowaniu się z głębszą częścią umysłu, z podświadomością. Hipnoza błędnie kojarzy się ze snem lub utratą pamięci. W rzeczywistości doświadczenie transu jest sprawą bardzo indywidualną i nie jest żadnym magicznym przeżyciem. W terapii wystarczy osiągnąć płytki lub średni trans by osiągnąć zamierzony cel. Terapia osób lękowych jest bardzo indywidualna. Chociaż symptomy lęku mogą być podobne, przyczyny są bardzo różne. Wszystko zależy od indywidualnych doświadczeń danej osoby. Przyczyny lęku mogą być związane z traumatycznym wydarzeniem jakie miało miejsce w przeszłości - sytuacją zagrożenia życia, wypadkiem, przemocą.Czasami w hipnozie poszukujemy pozytywnej intencji jaka kryje się za lękiem. Na pierwszy rzut oka wydaje się to abstrakcyjne i pacjenci nie potrafią dojrzeć żadnej „pozytywnej strony” lęku. Jednak po głębszej analizie okazuje się, że lęk spełnia liczne funkcje i dlatego się utrzymuje.Naszych pacjentów uczymy również technik autohipnozy, by samodzielnie w domu mogli się relaksować i pracować nad problemem.
Pozdrawiam Agnieszka Duda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum